Big data in Google Sheets? Hoeveel rijen en kolommen zijn er in Google Sheets?
12 september 2023 

Big data in Google Sheets? Hoeveel rijen en kolommen zijn er in Google Sheets?

Met Google Sheets kun je overal spreadsheets maken, bewerken en delen om jouw data te beheren, analyseren en te delen met teamleden of derden. Vooral het verwerken van Big-data is voor veel Google sheets gebruikers een must. Het aantal cellen kan gewoon niet genoeg zijn. Afgelopen jaren heeft Google het aantal cellen gelukkig enorm uitgebreid.

In 2019 verhoogde Google het aantal mogelijke cellen van 2 miljoen naar 5 miljoen en in 2022 heeft Google dit aantal nog een keer verdubbelt.

Je hebt nu dus maximaal 10 miljoen cellen of 18.278 kolommen (tot aan kolom ZZZ) tot je beschikking. Het aantal rijen dat je gebruikt kan dus meer zijn, mits je dan minder kolommen gebruikt. Zo kun je bij het downloaden van je gegevens uit bijvoorbeeld een boekhoudprogramma vaak aangeven welke kolommen met gegevens je wel / niet wilt downloaden.

  1. Stel dat je 20 kolommen download, dan kun je dus maximaal 500.000 rijen gebruiken
  2. Heb je 37 kolommen nodig, dan heb je de beschikking over 270.270 rijen

Heb je meer cellen met data om te verwerken? Dan zijn er wel toepassingen beschikbaar, zoals Connected Sheets. Het nadeel is dat je hier voor moet betalen. Ook zijn er apps die je kunt gebruiken om je gegevens (het aantal rijen) te splitsen, zodat je ze in kunt laden in meerdere werkbladen. Ook hier betaal je voor.

Kortom, voor nu nog even geen makkelijke ‘gratis’ oplossing, maar omdat steeds meer bedrijven met google Workspace gaan werken hopen we erop dat Google begrijpt dat ze zeer snel het aantal cellen moet vertienvoudigen of een gratis ‘tool’ ter beschikking gaat stellen.

Wil je meer leren over Google Sheets, of de andere programma's van de Google Workspace? Volg dan een van onze Google Workspace trainingen!

Over de schrijver