Tekst typen, selecteren en bewerken in Word

Tekst typen, selecteren en bewerken in Word

Word is hét programma om op een snelle en efficiënte manier tekst te kunnen verwerken. Word biedt uitgebreide ondersteuning bij het maken en opmaken van bijvoorbeeld brieven en rapporten.

Tekst typen en bewerken in Word

Om zelf nieuwe tekst aan het Word document toe te voegen volg je de volgende stappen:

  1. Zet de cursor op de plek neer waar je de tekst wil typen.
  2. Begin met typen.

Aan het eind van een regel kun je gewoon door blijven typen. De cursor springt automatisch naar de volgende regel. Door op Enter op het toetsenbord te drukken, kun je een nieuwe, lege regel aanmaken. Er wordt dan tegelijk een nieuwe alinea aangemaakt.

Om tekst te verwijderen kun je gebruikmaken van de Backspace toets op het toetsenbord. Hiermee verwijder je een teken aan de linkerkant van de cursor. Met de Delete toets verwijder je een teken rechts van de cursor.

Om een nieuwe pagina aan te maken kun je gebruikmaken van de sneltoets Ctrl + Enter. Zet de cursor hiervoor aan het eind van de pagina waaronder je een nieuwe pagina wilt invoegen, of bovenaan de pagina waarboven je een nieuwe pagina wilt invoegen.

Een pagina kun je weer verwijderen door gebruik te maken van de sneltoets Ctrl + Backspace.

Met de Caps Locktoets kun je wisselen tussen het typen van gewone tekens en hoofdletters. Dit is vooral handig als je een groot tekstgedeelte met hoofdletters moet typen.

Tekst selecteren in Word

Om een woord te selecteren kun je dubbelklikken op dat woord. Je kunt ook een gedeelte van een tekst selecteren door de cursor over dat tekstgedeelte heen te slepen terwijl je de linkermuisknop ingedrukt houdt.

Om een hele alinea, of een heel aaneengesloten tekstgedeelte te selecteren kun je drie keer achter elkaar in dat tekstgedeelte klikken.

Om een groter gedeelte van een tekst te selecteren ga je voor de tekst staan, houdt je Shift ingedrukt en klik je op het eind van dat tekstgedeelte.

Om alle tekst in het hele bestand te selecteren kun je gebruikmaken van de sneltoets Ctrl + A.

Selecteren:Handelingen
Woord2x in een woord klikken
Alinea 3x in een alinea klikken
DocumentGebruik de sneltoets Ctrl+A
ZinIn de zin klikken met de Ctrl-toets ingedrukt
RegelsVoor de regels slepen
Deel van de tekstOver de tekst slepen
of klik aan het begin van het gedeelte, druk op Shift en klik aan het eind van het gedeelte.

Meer leren? Volg dan een van onze Word trainingen!