Een paard op een fiets gemaakt met Copilot AI van Microsoft
20 maart 2024 

Een paard op een fiets gemaakt met Copilot AI van Microsoft

Ook in Microsoft Office zit nu Artificiële Intelligentie. Een krachtig hulpmiddel onder de naam Copilot.

Microsoft Copilot is een handige en slimme AI-tool die je helpt bij het maken, schrijven en verbeteren van tekst in de verschillende Microsoft 365-apps zoals Word, Excel en Teams. Microsoft Copilot maakt ook gebruik van Chat-GPT om veel van je vragen te beantwoorden en van DALL-E om digitale afbeeldingen te maken van ‘het maakt niet uit wat’. De mogelijkheden lijken oneindig, maar dat is niet zo. Copilot heeft nog veel te leren, maar kan zeker een goede assistent zijn, mits je hem op de juiste manier inzet. In dit artikel zullen we de belangrijkste functies van Copilot verkennen met enkele praktische toepassingen.

De praktische toepassingen van Microsoft Copilot

Er zijn meerdere versies van Copilot. Een gratis variant en een variant waar een abonnement voor nodig is. Bepaalde toepassingen zijn uiteraard alleen beschikbaar met de betaalde variant. De gratis variant is voor alsnog alleen beschikbaar online. De betaalde versie is beschikbaar in de verschillende apps.

Verbeterde Productiviteit

Copilot is als een virtuele assistent die je helpt bij het verzinnen en typen van tekst, Hier zijn enkele manieren waarop het je productiviteit kan verhogen:

  • Automatische Aanvulling: Copilot biedt suggesties terwijl je typt. Hij voltooit zinnen en corrigeert grammaticale fouten, waardoor je sneller kunt werken. Eigenlijk net zoals je al kent van Whatsapp, maar dan net iets beter
  • Sjablonen en Stijlen: Copilot kan sjablonen en stijlen voorstellen op basis van je context. Zo krijg je in PowerPoint voorstellen voor je achtergrond, of in Word voorstellen voor de opmaak van je brief. Dit kan enorm veel tijd besparen.

Creativiteit

Copilot is niet alleen voor zakelijke teksten. Hij kan je ook helpen bij creatieve ideeën:

  • Schrijven van Verhalen en Gedichten: Zit je vast met je sinterklaasgedicht, geen nood, Copilot kan je hierbij helpen. Hij kan je gedicht afmaken of alternatieve formuleringen voorstellen. Zo kun je Copilot gebruik het om verhalen, gedichten of zelfs hele blogposts te schrijven.
  • Meer zakelijke Content Creatie: Copilot kan je bijvoorbeeld inspireren bij het maken van marketingteksten en sociale media-updates

Slimme Zoekopdrachten

Copilot is je slimme zoekassistent:

  • Zoekresultaten: Stel al je vragen aan Copilot en je ontvang relevante en ook nauwkeurige antwoorden, mits jij je vraag duidelijk weet te formuleren.

Hulp bij Programmeren

Copilot is ook handig voor programmeurs en ontwikkelaars:

  • Code Suggesties: Copilot kan je helpen bij het schrijven van Functies, Queries en Scripts. Hij kan wat je wilt vertalen naar programmeer-code. Zo kan Copilot je helpen met het schrijven van een macro in Excel VBA.

Hoe kan ik Copilot slim gebruiken

Een slechte vraag geeft een slecht antwoord, dus het is belangrijk om je vraag goed te formuleren. Zo’n vraagstelling noem je een Prompt. Training in het gebruik van Copilot zal dan ook voor een groot deel bestaan uit het formuleren van een duidelijke en complete vraag met de nodige aandachtspunten en zo nodig uitzonderingen. Op deze manier kun je Copilot voor je laten werken en zal hij steeds sneller aansluiten bij je doelstelling.

Laten we een vraag (Prompt) aan Copilot stellen: Je bent aan het solliciteren en schrijft een sollicitatiebrief voor de functie van meewerkend voorman bij metaalbedrijf De Jong in Leusden. Je stijl is informeel en je geeft aan dat je een diploma Metaal MBO4 en een lasdiploma hebt. 

Resultaat van Copilot:

Sollicatiebrief met microsoft Copilot AI

En nu een afbeelding

Vraag: Maak een foto van een paard op een fiets in een metaalfabriek

Wauw, wat een grappig resultaat:

Afbeelding met microsoft copilot ai

De gratis versie van Copilot

Copilot kun je online vinden. Handig is om hiervoor het internetprogramma Edge te gebruiken, maar Google Chrome is ook mogelijk:

https://copilot.microsoft.com/

Hoe krijg je toegang tot Microsoft Copilot?

Klanten van Microsoft met een Microsoft 365 Business Standard- of Business Premium-abonnement kunnen een apart abonnement afsluiten voor Copilot. Dit kan direct bij Microsoft of bij leveranciers van software en ICT, zoals de ICT Zaak: www.ictzaak.nl

Hoe zit het met privacy?

Microsoft waarborgt de beveiliging en privacy van jouw organisatiegegevens door te voldoen aan bestaande verplichtingen zoals de privacy- en beveiligingsverplichtingen zoals de AVG.

We helpen je graag met het trainen in het gebruik van Copilot en het schrijven van goede Prompts. Neem contact op voor de mogelijkheden!

Over de schrijver